Recenzia: Agatha Christie – A neostal ani jeden

Záhadné pozvanie zvedie desať ľudí na neobývaný ostrov. Pokojný večer sa však náhle premení na boj o holý život...

   

Skupinka naoko obyčajných ľudí prichádza do Devonu na pozvanie tajomného N. Z. Amisa, aby strávila niekoľko dní na Vojakovom ostrove. Majiteľ ostrova mešká, no o vzácnych hostí je dobre postarané dvojicou sluhov, manželov. Teda až do okamihu, kedy sa zapne platňa a vyjde z nej neslýchané obvinenie. Každý z prítomných spáchal vraždu alebo zapríčinil smrť inej osoby. Každý je vinný. Pobúrenie hostí však vystrieda strach, keď jeden z nich náhle umiera. Jednoduchá návšteva sa tak zvrtne v boj o holý život. Hostia sa musia poponáhľať, aby odhalili vraha, pretože k ostrovu sa blíži búrka. A smrťou jedného sa to nekončí...


Desať malých vojačkov šlo sa navečerať –
jednému hlt zabehol, zvýšilo ich deväť.

Deväť malých vojačkov zdriemlo v nočnej rose –
jeden zaspal naveky, ostalo ich osem.


Slávna anglická autorka vás hneď na prvých stránkach zahrnie menami a informáciami – ako to už býva –, a vtiahne vás do deja. Čítať musíte naozaj pozorne, najlepšie je robiť si aj poznámky, aby vám nič neuniklo. Každý detail môže byť predsa dôležitý a pomôcť vám pri objasňovaní zápletky. Pestrá škála účinkujúcich ani teraz nechýba. Mladá učiteľka, ktorá prijala pozíciu sekretárky. Starý vojak na dôchodku. Vyhlásený lekár či muž, ktorý za pár drobných prijme kadejakú prácičku. A pár ďalších. Každá z postáv je veľmi osobitá, má vlastný štýl prejavu a vlastné tajomstvo. To dodáva ďalšie čaro v príbehu, ktorý je premyslený až po najmenší detail a každá ďalšia kapitola vás udržuje v napätí. Detská riekanka o desiatich vojačikoch, desať figúrok vojačikov a desať obyvateľov domu. A medzi nimi vrah. Nikam nechoďte sami, nikomu neverte, majte sa na pozore. Tak sa vám nemôže nič stať – alebo žeby predsa?

Keď čítam knihy Agathy Christie, väčšinou sa s Poirotom snažím prísť na stopu vrahovi. Urobil to henten a či tamten? Samozrejme, doposiaľ sa nestalo, že by to moje malé sivé bunky zvládli, ale pri tomto príbehu z Vojakovho ostrova som bola absolútne bezmocná. Počet možných podozrivých sa každým dňom zmenšuje, no ani to nedáva istotu, že vraha odhalíte. A keď si už-už myslíte, že by to mohol byť on... Omyl! Jeho meno je očistené, je totiž mŕtvy!

Občas mám pocit, že ma z kriminálneho sveta už nič tak ľahko neprekvapí, ale toto je ďalší príbeh od A. Christie, ktorý mi absolútne vzal slová z jazyka. Bol celkom iný, bez slávneho detektíva a na miesto činu ste neprišli až po čine! V tomto prípade sledujete celé vraždenie za pochodu. Zároveň som si prvý raz povedala, že na odhalení vraha vlastne ani nezáleží. Po tom všetkom to bola už len čerešnička na torte.

Originálny názov: A neostal ani jeden (And Then There Were None)
Autor: Agatha Christie
Vydanie: Slovenský spisovateľ, 2021
Počet strán: 168

Moje hodnotenie: 5 z 5

Stanka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára