Recenzia: Xiran Jay Zhao – Železná vdova

Územie Chu-sie chránia pred votrelcami z vesmíru mladí muži v obrovských strojoch. Sú to hrdinovia, ktorí obetujú svoje životy pre záchranu ľudstva. Až na to, že oveľa ochotnejšie obetujú svoje bojové partnerky...

   

Ce-tchien sa túži stať partnerkou jedného z najznámejších pilotov kukiel, ktorého miluje celý národ. V jej náklonnosti sa však skrýva bublajúca túžba po pomste. Tento pilot zabil jej sestru, teraz musí umrieť on! Keď naozaj prežije boj, vláda sa chce zbaviť rebelky, a tak dáva „železnú vdovu“ za partnerku hrozivému bojovníkovi Ši-minovi. Veď on sa už postará o jej rýchlu smrť. To ešte netušia, že jej kamarát urobí všetko pre to, aby z nich vytvoril pár nielen schopný boja, ale aj partnerov na život a na smrť. Otázkou je, či sa im podarí splynúť skôr, ako umrú.

Tento príbeh bol skutočne niečo – v tom najhoršom aj najlepšom slova zmysle. Už na začiatku sa rieši lámanie nôh dievčatkám, ktoré sa predáva z pokolenia na pokolenie. Lotosový kvet predstavuje znak krásy, nič na tom, že ich do konca života trýzni bolesť a nezahojené rany im pomaly hnijú. Hnus!

Kukly sú úžasne vymyslené – veď každý by chcel riadiť mohutný kolos, ktorým môže rozdrviť svojich nepriateľov na mŕtvoly a súčiastky. Ale samy to nezvládnete, potrebujete partnera! No keď máte nepriateľov úplne všade, ani tá najväčšia kukla vám nemusí stačiť.

Páčilo sa mi, ako autorka spojila dve absolútne protichodné veci – starú kultúru, kde na vidieku chováte prasce a sadíte ryžu; a modernú techniku, s ktorou bojujete vo výšinách proti votrelcom. Sú to dva protipóly, ktoré by ste nikdy nečakali, že sa stretnú a, hľa, v tejto knihe je to majstrovsky zvládnuté!

Aby som nechŕlila iba slávu, mám aj pár negatívnych poznámok. Napr. niektoré časti boli príliš rozťahané, koniec zas plynul ako voda. Bojové scénky boli fajn, ale dych mi nevyrazili. Na druhú stranu konečný zvrat bol vydarený. Záverečný veľký súboj, zrada, odhalenie pravdy a následky... Ako sa hovorí „odletí vám z toho dekel“. Teším sa na pokračovanie!

Originálny názov: Iron Widow
Názov série: Železná vdova
Diel série: prvý
Autor: Xiran Jay Zhao
Vydanie: Slovart, 2023
Počet strán: 392

Moje hodnotenie: 5 z 5

Stanka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára