Recenzia: Štoček, Bechynková – Vrah je v každém z nás

Dávajte si pozor, kam idete, s kým sa bavíte a komu dôverujete. Nikdy neviete, koho obeťou sa stanete...

    

Jedna vec je sledovať filmy a seriály podľa skutočných udalostí. Druhá počúvať podcast o skutočných krimi prípadoch. Ale kniha napísaná detektívom od susedov posúva hranicu hrôzy na novú úroveň. Nejde pritom o brutalitu vrahov a násilníkov. Sú to klamstvá a motívy, ktoré vám viac nedovolia spávať.

„Je to skvělé dílo, ktoré možná mnohým po přečtení nedá spát...“


Kniha Vrah je v každém z nás obsahuje osem prípadov, z ktorých vás bude mraziť v kostiach. Každý z nich je opísaný do najmenších detailov – od prvého telefonátu cez príchod na miesto činu, vyšetrovanie až po samotné rozuzlenie. Bolo to napísané tak dobre, že človek sa dokázal zahĺbiť do udalostí a vnímať všetky komplikácie, ktoré sprevádzali vyšetrovanie. Rokmi skúseností sa dokonca zdalo, že pán Štoček videl páchateľom priamo do hlavy. Predvídal, čo urobia. Napriek tomu však dokázali priznania prekvapiť.

Pri čítaní som si prípady kúskovala. Nedokázala som ich prečítať na posedenie – sčasti preto, lebo to bolo príliš ťažké. Je to útla knižka, napriek tomu to vždy chcelo čas, aby moja hlava spracovala to, čo oči práve videli. Ak je reakcia čitateľa takáto, aké náročné to musí byť pre vyšetrovateľov a policajtov, ktorí chodia na miesto činu či pracujú so zločincami? A sčasti to bolo pre rozloženie kapitol. Úprimne, sú to dlhé litánie bez konca. Okrem prvého prípadu, ktorý je doplnení o značné množstvo – občas chaotických – otázok od spoluautorky, sú zvyšné kapitoly proste jedna celá esej. Tak veľmi mi tu chýbali nejaké podnadpisy, aby bol text čitateľnejší!

A akoby nestačilo, že po prečítaní knihy budete ešte viac paranoidní, na konci nájdete obrazovú prílohu. Veľmi výrečnú obrazovú prílohu. Ak máte slabý žalúdok, túto časť si zalepte sekundovým lepidlom. Pokiaľ ste však príliš zvedaví...

Zhrniem vám to v jednej vete: Bolo to skvelé rozprávanie o desivých, no skutočných prípadoch so zbytočnými otázkami a s ešte horším rozložením textu.

Napriek tomu to je dobrá knižka, ktorá stojí za prečítanie. Ale len na vlastné riziko!

Originálny názov: Vrah je v každém z nás
Autori: Jan Štoček, Lucie Bechynková
Vydanie: CPRESS, 2022
Počet strán: 208

Moje hodnotenie: 3 z 5

Stanka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára